INGEN RAST INGEN RO

Husmorsbloggen om smarta fix och trix för hemmet & familjen samt en hel del virkning och stickning. I mars lämnade familjen Stockholm för drömhuset i Kalmar. Allt detta kryddat med en liten nypa rock n' roll. Hey ho - lets go!

Barnmat grundkurs 3

Kategori: Babybabbel, Barnmat, Recept

Hittills har jag tipsat om grönsakspuré,  puré på torkad frukt. Dessa tips hittar man här. Och så tipsade jag om fruktpuré av färsk frukt och knallgrön ärtpuré som man hittar här. Då är det bara rotfrukter kvar i "Barnmat grundkurs" innan det är dags för fisk-, kyckling- och kötträtter. Vi ska flytta 43 mil om en månad så jag vet inte om jag riktigt kommer gör så mycket mer barnmat innan dess då det inte är det lättaste att flytta frysvaror på ett bekvämt vis. Men det kommer framöver, senast i mitten av mars.
 
Potatis och övriga rotfrukter är en perfekt vitamin- och kolhydratskälla. Billiga dessutom och tillhör husmanskosten. Potatis är neutral i smaken och passar till och med det mesta. Palsternacka och morot är naturligt söta och brukar uppskattas av småbarn. Rotselleri och kålrot är inte mina favoriter då de är så stora och hårda att jobba med, men för all del, uppskattar man dem så är det ju bara att tuta och köra.
 
Precis som andra grönsaker ska de kokas mjuka i vatten som precis täcker dem. Tillsammans eller var för sig. Skär man dem i bitar innan förkortar man koktiden avsevärt. Planerar man att frysa potatispurén så blir den ändå bäst med ett par morötter och/eller ett par palsternackor med i koket = det vill säga hederlig rotmos. Men! Mixa ej! Dessa rotfrukter innehåller så mycket stärkelse så även om man användes en mjölig potatissort så är regeln den att ju mer man arbetar ju mer klistrigt och segt blir det. Inte så kul. Inte så gott. Därför mosar man allt bara försiktigt med en trägaffel tills man fått det så finmosigt som man önskar. Tips på god smaksättning till rotsaker tycker jag är lagerblad och hela kryddpepparkorn eller vitpepparkorn. Kryddorna tar man upp innan man mosar. En klick osaltat smör tycker jag förhöjer smaken bäst, men givetvis går det med olja också. Lagom konsistens får man på moset/purén om man späder med kokvattnet. Överblivet kokvatten kan man dessutom frysa in och spara. Perfekt buljong att koka fisk och kött i när man kokar till små glin under 1 år. 
 
Rotmos
Trägaffeln mosar rotsakerna mjukt och fint. I skålen ryms 4 potatisar, 1 stor palsternacka, 2 små morötter, 1 klick osaltat smör och lite kokspad.
 
 
Sötpotatis tänker jag endast nämna här ganska övergripande, men den är en riktig kanonknöl även om den är en väldigt avlägsen släkting till potatisen. Sötpotatis smakar även den sött och passar ihop bra med de övriga rotsakerna. Dessutom passar den även med frukter och bär där den bidrar med en fantastisk konsistens i purér och smoothies. Smoothies kommer jag mixa så det står härligt till väl i nya huset och väl när mina Cherubbaby (matpåsar) kommit.