INGEN RAST INGEN RO

Husmorsbloggen om smarta fix och trix för hemmet & familjen samt en hel del virkning och stickning. I mars lämnade familjen Stockholm för drömhuset i Kalmar. Allt detta kryddat med en liten nypa rock n' roll. Hey ho - lets go!

Gröt

Kategori: Babybabbel, Barnmat, Barnsnack

Härom natten beslöt vi oss för att nu är det färdigtammat på natten för vår minsting. Det har gått oväntat bra och jag är supernöjd med att bara ha varit vaken nån enstaka gång per natt de senaste nätterna. Jörgen har såklart fått vara vaken mer, men återigen så har det gått över förväntan för oss alla. Självklart kommer hon tillsvidare få sig en rejäl slurk på morgonenkvisten innan morgongröten. Och apropå just den där gröten... Jag är medlem i en barnmatsgrupp på Facebook och ett återkommande diskussionsämne är denna gröt. Göra egen eller köpa? Järnbrist eller hjärnspöken? För mig är det självklart att koka vår egen gröt åt båda barnen. Åt oss själva för den delen också. Kan faktiskt inte komma på en enda anledning till varför köpegröt skulle vara aktuellt för oss. Därför tänkte jag att jag bjuckar på mitt grötrecept baserat på havregryn, pumpakärnor och hirsflingor. Glutenfritt för att pappa Jörgen ska kunna smaka av och angående järnet så innehåller både pumpa och hirs naturligt järn. Det allra bästa är att dottern äter den med stor aptit. Till en början gjorde vi en gång receptet. Nu är hon snart 7 månader och nu gör vi receptet gånger 2. Ibland äter hon upp allt, men oftast lämnar hon lite. Förslag på fruktpuré nämner jag aprikos, päron, äpple, banan eller katrinplommon. Sådana puréer har jag skrivit om tidigare och recepten finner man här och här.
 
Mixa grynen i matberedare och förvara i burk så slipper man stå och krossa mitt i morgonhetsen.

 
Likaså med pumpakärnorna

 
Hirsflingor ser ut såhär och de behöver man inte förbereda det minsta innan

 
Koka i micron eller på spis. Koktid ca 2 min. Angående vilken olja man väljer lämnar jag det helt öppet. Jag personligen väljer rapsolja då jag värnar om våra nordiska smaker, men kokosolja är väl annars det som är i ropet för tillfället. Jag har inget emot kokosolja. Tycker det är en utmärkt smaksättning så vill man ha en kokostouch på sin gröt så kör för tusan!

 
Gröt med päronpuré perfekt till en go och glad bebis

Foto: ingenrastingenro