Stuvade makaroner med jordgubbssylt
Kategori: Glutenfritt, Recept
En gång skulle jag och storebrorsan laga mat åt vår mormor. Ända kryddorna vi fann i skafferiet hennes var salt, vitpeppar, kanel och kardemumma.
- Mormor, du måste ju handla! Hojtade brorsa.
- Vaddådå? Hojtade mormor tillbaka.
- Men lagar du all mat med dessa kryddor?
- JAAAAAA???
Och hennes mat var alltid supergod så här bjussar jag på mitt försök till hennes paradrätt som fyra barn och tio barnbarn omöjligt kunde få nog av. Givetvis försöker jag laga detta vidare till mina barn som älskar det. Vi gör med gluenfria makaroner då maken är glutenintolerant. Funkar lika bra det, men jag tro det tar lite längre tid då. Kanske 1 timma.
Till 4 portioner:

Mormors paradrätt
Till 4 portioner:
5 dl okokta makaroner
1 L mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
1 knivsudd vitpeppar
1/2 - 1 tsk nymortlad kardemumma efter smak.
1 msk smör
Koka upp makaronerna i hälften mjölken.
Koka därefter på svag värme.
Tillsätt kryddorna.
Späd med mjölken allteftersom och rör ordentligt och ofta.
När makaronerna blivit ordentligt mjuka och mjölken kokat in fint tillsätter man smöret.
Dags att servera med jordgubbssylt och stekt fläsk eller som ovan med ett par skivor korv.
Helst kokar man sylten genom att smälta ihop frysta jordgubbar med socker. Fast man tager vad man haver och köpesylt får gå det med ibland.