Citron x 3
Kategori: Husmorstips, Rent&fint
Citron är en av mina absoluta favoriter när det gäller smaksättning i båda kakor och maträtter. Likt kocken som har sitt salt och peppar har konditorn sin vanilj och citron som förhöjer det mesta eller som smakar alldeles utmärkt solo.
Dessutom är citron en av mina favoritdofter. Inget luktar väl sällan så fräscht som citron? Men ofta behöver man bara skalet eller bara saften och man kanske varken har tiden eller lusten att både baka citronkaka och sen koka ihop en maträtt för att allt ska gå åt på samma gång. Ännu hellre om man bara ska använda en halv citron. Då är det lätt hänt att andra halvan glöms bort där i kylen och så blir man lite ledsen i ögat när man finner att den andra halvan bara är att kasta. Slöseri på citron och slöseri på pengar när man lätt som en plätt kan använda sin citron till minst tre saker.
Jag hade lyckan härom dagen att hitta små fina ekologiska citroner till rabatterat pris och här följer nu mina absolut bästa tips på att ta vara på hela citronen utan att behöva stöka och böka i allt för stor möda.

1. Skalet och zesten
Skalet är hela skalet och zesten är det gula allra yttersta på skalet. Det är oftast bara det man vill anväda då det vita på citronskalet är väldigt bittert. Vill man anväda det vita måste man koka ur det innan så att det bittra försvinner (till exempel när man syltar skal), men som sagt är det oftast bara zesten man använder sig av när man bakar och lagar mat och den kan man frysa.
Innan skrubbar man av citronen i varmt vatten och torkar den riktigt torr. Sen zestar man på ett zest- eller rivjärn vilket man nu har. OBS! Inget av det vita ska med nu. Ska man använda skalet så gör man det direkt, men ska man inte det så zestar man alltså skalet direkt på plastfilm som man sedan slår in det i. En plastburk går givetvis lika bra. Jag brukar skriva på plasten med en märkpenna hur många citroner det innehåller. 1/2 eller 1 citron så man vet framåt i tiden. Skalet plockar man sedan fram och använder i kakor, kompotter, såser, till grillad kyckling eller fisk. Listan är oändlig.

2. Saften
Citronen är rik på saft och är en riktig C-vitaminbomb. Citronvatten är uppfriskande gott och nyttigt, men saften kan man även frysa in och plocka fram efter behov. En liten ekologisk citron blir cirka 5 iskuber, vilka man knackar ur när de frusit och förvarar i en påse i frysen. Är det något jag tycker är en himla onödig och tråkig uppfinning så är det citronsaft på flaska som får alla tummar ner av mig. På detta vis undkommer man alltså onödigt konserveringsmedel, men har ändå tillgång till härlig citronsaft när man helst önskar.

3. Städa
Nu är alltså både zesten och saften antingen förbrukad eller tillvaratagen. Då är det läge att klämma ur det sista man kan få ut av sin citron. Micron ska få sig en omgång utan för stor möda och så ska kylen få sig ett litet fräscht knep.
Micron: Ena halvan man nu har kvar efter pressen skär man i bitar och lägger i en skål med vanligt vatten. Kör i micron cirka 30 sekunder så att vattnet lätt börjat att koka. Tadaaa! Nu är det bara att torka ur micron med en fuktig trasa. Eventuella matrester lossnar lättare och det doftar friskt. Snabbt, billigt och miljövänligt!
Kylen: Andra halvan tar man och ställer i en kopp eller liknande. Häll ner ett par teskedar salt i citronen och placera i kylen. Saltet drar åt sig dålig lukt och citronen ersätter den med en frisk och fräsch doft. Låt citronhalvan stå cirka ett dygn därinne och så är det tack och adjö med den.

Givetvis kan man göra liknande med lime. Maken Jörgen gör väldens godaste salsa och till den går det åt ett helt gäng lime. Så himla smutt för mig när jag är i bakar- och matlagningstagen. Smulpajen blir extra god med lite lime i smuldegen och vardagsfisken når nya höjder med grön fräschör.